roboti-posouvaji-hranice-intervencni-radiologie-2

Roboti, kteří se dlouho věnovali pouze chirurgii, se poprvé prosazují v intervenční radiologii. Tato zařízení by mohla pomoci zlepšit přesnost zaměření nádoru při zavádění jehly a pomoci méně zkušeným radiologům při provádění ablací, ukázal přední francouzský intervenční radiolog na konferenci Spectrum v Miami.

Od roku 1985, kdy byli roboti poprvé zavedeni do neurochirurgie, ušli dlouhou cestu. Podle Thierryho De Baère, profesora medicíny na pařížské univerzitě Saclay a vedoucího oddělení intervenční radiologie v onkologickém centru Gustave Roussy ve Francii, je dnes k dispozici mnoho zařízení a některá z nich mají potenciál posílit intervenční zákroky.

Jeho tým již více než rok pracuje s robotickým systémem Epione od francouzského výrobce Quantum Surgical, který u více než 100 pacientů vykázal slibné první klinické výsledky při ablačních zákrocích a dalších zákrocích vedených jehlou na klinice Gustave Roussy. Tým používal robota pro různé typy zákroků včetně kryoablace, RFA a MWA v játrech a ledvinách, jak je definováno v označení CE přístroje. Francouzská skupina však robota použila také off-label při rekonstrukci kostí a termální ablaci plic. Jejich zkušenosti jsou velmi pozitivní, vysvětlil De Baère. Robot „udává trajektorii jehly a umisťuje jehlu na správnou dráhu,“ řekl. „Robotický systém zavádění jehel je bezpečný, vysoce proveditelný a vyžaduje pouze několik úprav jehly. Poskytuje účinnou tepelnou ablaci.“ 

Kroky robotického zavádění jehly zahrnují pořízení obrazu, plánování trajektorie jehly, umístění robota, zavedení jehly a ověření obrazu. „Zarovnáte střed ablace na střed nádoru, pak je vše připraveno a můžete robota poslat,“ řekl. „Vysíláte rameno na místo stanovené při plánování léčby. A jediné, co musíte udělat, je posunout jehlu v jediném kroku od kůže k cíli, což je něco, na co nejsme zvyklí“. Po zavedení mohou radiologové vidět, kde se jehly nacházejí, a v případě potřeby polohu korigovat.

Zajímavou možností systému je, jak může urychlit zavádění jehel při zákrocích, kde je zapotřebí více jehel, vysvětlil De Baère. „Ablace nádoru v ledvině může být složitá a časově náročná, pokud musíme napíchnout mnoho jehel,“ řekl. „S robotem bylo zavedení jedné další jehly u většiny našich pacientů kratší než jedna minuta a u ostatních pacientů kratší než dvě minuty. Jakmile se rozhodneme pro trajektorii, můžeme s přístrojem postupovat rychleji“.

Nízko visící ovoce

Existuje několik oblastí, kde by systém mohl pomoci pokročit v intervenční radiologii, pokračoval. „Robot zvyšuje stupeň volnosti při zavádění jehel v jakékoli rovině. To by mohlo nabídnout stabilnější vedení a přesnost v okamžiku umístění hrotu jehly do středu cíle,“ řekl. 

Druhá výhoda se týká snížení dávky. „Jako intervenční radiologové jsme při práci vystaveni velkému množství záření a na dávce záleží jak pacientům, tak lékařům,“ řekl. S robotem je zřejmé, že můžete snížit záření pro lékaře, protože už nejsou uvnitř místnosti“.

De Baère doufá, že se mu s robotem podaří dosáhnout větší homogenity při zavádění jehel v axiální a šikmé rovině. „Při punkci v šikmé rovině nevidíte celou rovinu během celého zavádění jehly,“ řekl. „S robotem by nemělo docházet k žádným odchylkám, protože poskytuje trajektorii bez úhlu, což nabízí nový způsob přístupu k nádoru“. 

V neposlední řadě je u systému krátká křivka učení a začátečníci mohou s přístrojem začít pracovat velmi rychle. „Všichni to zvládnou stejně. Pro začátečníka je to skvělé,“ řekl De Baère, který porovnal výkon tří odborníků s desetiletou“ praxí s výkonem začátečníka bez předchozích zkušeností s pícháním jehel. „Za pouhých několik dní si začátečník vedl stejně dobře jako my za posledních 20 let,“ řekl. 

Dalším významným přínosem robota je jeho funkce monitorování dýchání. „Je lepší pracovat při apnoi, protože terč se pohybuje s dýcháním, takže je třeba to monitorovat. Pokud nedokážete reprodukovat zadržení dechu, můžete se trefit do špatného cíle,“ řekl. 

Budoucí vývoj bude muset zohlednit stopu, porovnání doby nastavení oproti manuálnímu nastavení. 

Zdroj: Gustave Roussy Cancer Centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *