coronavirus-scaled

Vědci z Linköpingské univerzity použili pokročilou technologii magnetické rezonance k vyšetření mozku 16 pacientů, kteří byli dříve hospitalizováni kvůli COVID-19 a u nichž přetrvávaly příznaky.

Nová technologie MRI zjistila rozdíly ve struktuře mozkové tkáně mezi pacienty s přetrvávajícími příznaky po COVID-19 a zdravými lidmi.

Několik předchozích studií přetrvávajících potíží po COVID zahrnovalo vyšetření mozku pomocí MRI. Přestože vědci zjistili rozdíly ve srovnání se zdravými mozky, tyto rozdíly nejsou specifické pro COVID.

Nový výzkum je podrobně popsán v časopise Brain Communications a přináší poznatky o základních mechanismech přetrvávajících neurologických problémů po COVID-19.

Technologie difuzní magnetické rezonance může pomoci odhalit dříve nepozorované změny

Ida Blystadová, neuroradioložka z oddělení radiologie v univerzitní nemocnici v Linköpingu, uvedla: „Pro mě jako lékaře může být frustrující, když chápu, že pacienti mají problémy, ale nemohu najít vysvětlení, protože na snímku magnetické rezonance není nic, co by to vysvětlovalo.

„Pro mě to podtrhuje důležitost vyzkoušení dalších vyšetřovacích technologií, abychom pochopili, co se děje v mozku u pacientů s přetrvávajícími příznaky po COVID-19.“

Proto vědci přidali nový typ zobrazení MRI, který se nazývá pokročilá technologie difuzní MRI.

Zajímali se zejména o bílou hmotu mozku. Ta se skládá především z nervových axonů a je velmi důležitá pro přenos signálů mezi jednotlivými částmi mozku a zbytkem těla.

„Difuzní MRI technologie je velmi citlivá technologie, která umožňuje zjistit změny v uspořádání nervových axonů,” vysvětlil Deneb Boito, doktorand na katedře biomedicínského inženýrství na univerzitě v Linköpingu.

„To je jeden z důvodů, proč jsme chtěli použít difuzní MRI ke studiu účinků COVID-19 na mozek, které by jiné zobrazovací technologie nemusely zachytit.“

Co může tato technologie odhalit o bílé hmotě mozku?

Vědci použili pokročilou technologii MRI ke zkoumání 16 mužů, kteří byli hospitalizováni kvůli těžkému průběhu COVID-19 a po sedmi měsících u nich stále přetrvávaly příznaky.

Tato skupina byla porovnána se skupinou zdravých osob bez příznaků po COVID, které nebyly hospitalizovány pro COVID. Mozek účastníků byl vyšetřen jak konvenční technologií MRI, tak difuzní MRI.

Blystad uvedl: “V rámci studie COVID bylo zjištěno, že v důsledku COVID došlo k nárůstu počtu pacientů, kteří se nacházeli v nemocnici: „Obě skupiny se lišily, pokud jde o strukturu bílé hmoty mozku. To může být jednou z příčin neurologických problémů, které se vyskytly u skupiny, jež trpěla závažným COVID-19.

Je to výsledek, který je v souladu s jinými studiemi, které prokázaly změny bílé hmoty mozku. Vzhledem k tomu, že jsme však zkoumali pouze malou skupinu pacientů, jsme opatrní při vyvozování jakýchkoli zásadních závěrů“.

Dodala: „Tato zjištění jsou známkou toho, že musíme zkoumat dlouhodobé účinky přípravku COVID-19 v mozku pomocí pokročilejší technologie magnetické rezonance, než je běžná magnetická rezonance.“

Další zkoumání problematiky

Existuje několik otázek, které chtějí výzkumníci dále zkoumat. Například se zdá, že bílá hmota v různých částech mozku je postižena různým způsobem, i když je zatím příliš brzy na to, aby bylo možné vyvozovat závěry o tom, co tyto rozdíly znamenají.

Nadcházející studie bude zkoumat, zda změny zjištěné pomocí technologie difuzní magnetické rezonance nějakým způsobem souvisejí s mozkovou aktivitou a jak spolu různé části mozku prostřednictvím bílé hmoty mozku u pacientů trpících únavou po COVID komunikují.

Další otázkou je, co se děje v průběhu času. Vyšetření magnetickou rezonancí poskytuje obraz mozku v daném okamžiku.

Vzhledem k tomu, že účastníci byli vyšetřeni pouze jednorázově, není možné zjistit, zda rozdíly mezi oběma skupinami časem zmizí, nebo zda jsou trvalé.

Zdroj: Univerzita v Linköpingu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *